Kamerun’da Su Sondajı

Kurum içi – Blog Yazısı No. 1

bsgroup-data-analytics-stefan-jakob-blogpost-inhouse-1

Stefan Jakob,
Satış &
İş Geliştime Şefi

Temiz suya erişim bir insan hakkıdır.

Her bireyin temiz suya ve sıhhi bir ortama erişim hakkı vardır: Bu hak, 28 Temmuz 2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Ne var ki, gerçekler çok farklıdır: yaklaşık on yıl sonra bile, dünyada 785 milyon insanın hala temiz içme suyuna erişimi bulunmuyor. BSGroup Data Analytics olarak kendimizi, içinde yaşadığımız toplumun bir parçası olarak görüyoruz ve ekonomik katkılarımıza ek olarak sosyal katkı sağlamak istiyoruz.

Bu yüzden kendimize şu soruyu sorduk:

Bu durumu iyileştirmek için payımıza düşeni nasıl yapabiliriz?

Sosyal sorumluluklarımıza bağlıyız – Çalışanlarımız ve dahası için.

Sosyal sorumluluk ve bağışlar zor bir iştir. Sosyal medyada pazarlamadan daha fazlasına hizmet etmeyen bir tür “mazeret egzersizi” olarak iyilik yapmak, tam da istemediğimiz şeydi. Amacımız, gerçekten bir fark yaratmaktı. Bir yardım kuruluşuna para bağışlamak bize göre, yüzeysel ve şeffaf olmayan bir eylemdi. Fark yaratacak ve ölçülebilir bir katkıda bulunmak istiyorduk. Kendi ekip üyelerimizin katılımı ve uygulamasıyla, bir kazan-kazan-kazan durumu yaratmayı hedefliyorduk: sosyal projelere katılarak acil ihtiyaç duyulan bölgelere temiz içme suyu sağlanmasına ölçülebilir bir katkıda bulunan memnun çalışanlar ve uygulayacağımız proje ile, yardım ulaştıracağımız yerin yerel ekonomisini desteklemek…

bsgroup-data-analytics-kamarun-projekt-wasserturm

Kelimenin tam anlamıyla “yaşanan” bir sosyal sorumluluk

«İnsanlar şirketimizde çalışmaktan keyif almalı ve katılımda bulunmak istemeli» Bu slogana uygun olarak, çalışanlarımızın, sunacakları projelerin düzgün bir şekilde başlatılması, koordine edilmesi ve uygulanmasından da sorumlu olmaları koşuluyla, sosyal proje önerileri sunmalarına izin verdik. Bir sonraki adım baş döndürücüydü: Dünyanın her yerinden renkli bir danışmanlar topluluğu olduğumuz için inanılmaz heyecan verici proje teklifleri aldık. Her çalışan kendi geldiği ülke için bir teklifte bulundu. İlk turda üç farklı ülke için proje teklifleri sunuldu- o kadar büyük bir heyecan duyuyorduk ki üçüne de evet dedik. İlki şu an uygulanıyor – nerede olduğu hakkında bir fikriniz var mı?

İlk projemiz: Johnson Fapong ile Kamerun’da su sondajı

Johnson Fapong, BSGroup Data Analytics’te kıdemli danışmandır ve dört yılı aşkın bir süredir Veri Analitiği ve İş Zekası uzmanı olarak görev yapmaktadır. Johnson, Kamerun’da büyüdüğü ve ailesi hala orada yaşadığı için, Kamerun’da gerçekleştirmek üzere bir proje hazırlamıştı. Kamerun’daki köylerin çoğu, insan tüketimi ve farklı kullanım alanları için güvenli, yeterli ve temiz su kaynağı eksikliği sorunuyla karşı karşıyadır. Köylerdeki su kaynakları, yoğun bir kullanım baskısı altındadır. Kaynakların sayısı, sürekli artan nüfusun gereksinimlerini karşılayamamaktadır. llk adımı atmak, ve en azından Johnson’ın ülkesinde yaşayanlar için bu sorunu ortadan kaldırarak, temiz içme suyuna erişimini sağlamak istedik.

Bu amaçla kendimize şu proje hedeflerini belirledik:

  • Kadınların su getirmek için yürüdükleri mesafeyi 30 ila 50 dakikadan beş ila 15 dakika arasına düşürmek.
  • Kolera, ishal, kanlı ishal ve tifo gibi su kaynaklı hastalıklardan kaynaklanan enfeksiyon oranını %60 azaltmak.
  • İnsanların tüm yıl boyunca %100 temiz, güvenilir ve yeterli su kaynaklarına erişebilmelerini sağlamak.

Kamerun’daki köy yönetiminin yoğun desteğiyle projenin dört aşamada uygulanmasına karar verildi. Projenin ilk adımında, çeşitli firmalara su sondajı ihalesi daveti gönderildi. Bu faaliyet, teşkilat ve köy idaresi tarafından yürütülmüştür. Daha sonra, ihaleye başvuran istekliler arasından müteahhit firma belirlendi. Hemen ardından su sondajlarının yapılacağı alanlar ölçüldü. Ölçümler, müteahhit tarafından köy idaresi ile işbirliği içinde gerçekleştirildi. Son olarak proje köy yönetimine devredildi.

bsgroup-data-analytics-inhouse-blog-johnson-und-team

Sondaj var! – Proje Çizelgesi ve Bugünkü Durum

Bu makaleyi yazdığım sırada Johnson Fapong, sondaja yardımcı olmak ve projeyi sahada, yerinde desteklemek için Kamerun’da. Şu an, planlanan aşamadayız (Bkz. Zaman çizelgesi). Fakat, zemin durumu, şu anda kelimenin tam anlamıyla yolumuza taş koyuyor.

Yoğun yağış nedeniyle çalışmalar 14 Kasım’da, bir gün gecikmeyle başladı.

Önceden planlandığı gibi, 78 metrelik bir sondaj derinliğinde iki yeraltı suyu seviyesi keşfedildi. Ancak zemin killi ve çok dengesizdi – küçük ölçekte toprak kaymaları olmaya devam ediyordu. İnşaat şirketi, ikinci bir sondaj yapmaya karar verdi. Fakat yine heyelan gerçekleşti. Bu nedenle inşaat çalışmaları bugün geçici olarak durdurulmuştur. Farklı bir delme tekniği ve yeni bir delme makinesi kullanılması gerekmektedir. Bir sonraki sondaj denemesi, 22 Kasım’da – kendimize güveniyoruz!